Márton László

 

Mennyit képes befogni a tekintet egy derűs őszi délután folyamán? A baljós jövő sejtelme a legrégebbi réteg, de a tekintet ezt sem engedi el, nem azonnal és nem szívesen. Látja önmagát mint nézőpontot a megsemmisülés peremén. Látja a hajókat a Pest felé eső Duna-ágban, hallja a fedélzetről átszűrődő zenét. Tud a tekintet hallani? Tud.

Rögzül benne a délelőtt folyamán középfelnémetből lefordított tizenkét strófa a nyolcszáz évvel ezelőtti hőseposzból, amely a népvándorlás szökőárjellegű pusztításainak halvány emlékét őrzi, és a közeljövő civilizációs háborúinak balsejtelmét vetíti előre.. Látja a pesti oldal, a Pozsonyi út és a Szent István park napsütötte házfalait, látja a tekintet azokat az ablakokat, amelyekből még sohasem nézhetett ki a Dunára és a budai hegyekre. Látja a tekintet Arany János elsuhanó árnyát, amint egy pillanatra fennakad egy ma már nem létező régi pad ívesen hátrahajló támlájában, és látja József főherceget, amint Arany válla fölé hajol, beleolvas a készülő versbe, és közli a költővel: „Kedves Arany, ön téved, ezek itt kanadai diófák. A tölgyeket arrafelé kell keresnie.” Látja a jógacsoprtokat, a kenderfüsttől bóduló szerelmespárokat, a diszkoszvetők frizbihajigáló dédunokáit, a gumilbda után rongaszó agarakat és a pofájuk hihetetlen rövidülése ellen röfögve tiltakozó bulldogokat. Látja a tekintet a dolmányos varjakat, a mókusokat, a szökőkút környékén óvatosan körbeszimatló patkányokat, a halványkék ég alatt alakzatban repülő vadlibákat, és látja a tekintet a Liszt Ferencről elnevezett magyar ugar felé ereszkedő utasszállító repülőket is. Holnap reggel egy ilyen, persze nem ereszkedő, hanem magasba emelkedő repülőgépen fog ülni a tekintet. Tud a tekintet ülni? Tud. Látja a tekintet a bezárt sörkertet, az egyre vastagabb avarréteget az asztalokon és az aszfalton. Holnap is verőfény lesz, és a könyörtelenenül nagyvonalú napkorong a Balaton tükrének rézlemezéről verődik majd vissza, azt kell majd a tekintetnek befognia és megőriznie.

 

Idén harminc éves a Tekintet folyóirat. Ebből az alkalomból arra kértünk írókat, hogy írjanak nekünk olyan szöveget, amelyben szerepel a tekintet szó.