Gerlóczy Márton

Ebben a novellában szerepel majd a tekintet szó. Nem is egyszer, tízszer. 2017 nyarán a Tekintet folyóirat novellapályázatot hirdetett. Az első helyezettnek 100 ezer forintos jutalmat ígért a szerkesztőség. Anna nagyon lelkes volt. Még soha nem indult novellapályázaton, úgy gondolta, valahol el kell kezdeni, senki sem születik a Tekintet folyóirat novellapályázatának győzteseként. Az eredményt október 31-re várta. Sokat nézegette a Tekintet folyóirat honlapját. Pár nappal a határidő után a szerkesztőség a beérkező pályaművek mennyiségére hivatkozva türelmet kért. De izgalmas, gondolta Anna. Száz meg száz novella hever a Tekintet folyóirat szerkesztőségében!

Tíznapos késéssel felkerült a várva várt bejegyzés: Novellapályázatunk eredménye. A Tekintet folyóirat szerkesztősége – olvasta izgatottan Anna – úgy döntött, első díjat nem ad ki. Anna nem értette. Hogy lehet az, hogy csak úgy nem ad ki? A legjobbnak ítélt tíz novellát tisztes honorárium fejében közlik, olvasta tovább Anna, miután megtalálta nevét a legjobb tíz között.

A főszerkesztő úr hamarosan levelet küldött, azt írta, a pályázatra összesen 63 munka érkezett, ezek közül mintegy 20 értékelhetetlen, 10 pályamű azonban kiemelkedik színvonalával. Anna nem örült, de beleegyezett, hogy novellája megjelenjen.

Telt-múlt az idő. Anna küldött egy levelet a főszerkesztő úrnak, melyben elmesélte, egyszer régen nyert egy görögországi körutazást a győri Repeta Super bolt nyereményjátékán, de az utazási iroda csődbe ment, és valahogy így érzi most magát a Tekintet folyóirat novellapályázatával is. A Tekintet folyóirat főszerkesztője másfél hónapos késéssel azt válaszolta, a levelet ugyan nem érti, de a novellát hamarosan közölni fogja. Nyolc hónappal később, a Tekintet folyóirat novellapályázatának egyéves évfordulója alkalmából Anna ismét érdeklődött. A főszerkesztő úr azt felelte, nagyon sajnálja, azonnal intézkedni fog. Újabb másfél hónap telt el. Anna már nem nézegeti a Tekintet folyóirat honlapját.

 

Idén harminc éves a Tekintet folyóirat. Ebből az alkalomból arra kértünk írókat, hogy írjanak nekünk olyan szöveget, amelyben szerepel a tekintet szó.